Na školení konaném dne 30. 1. 2015 v Praze byla všem vedoucím ŠJ znovu doporučována nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury. Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností. Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.
1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký
2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm
Do jídelníčku NEPATŘÍ:
U jednotlivých jídel je uveden počet, KOLIKRÁT ZA JEDEN MĚSÍC by se měl daný pokrm ve školní jídelně připravovat.
Polévky:
Maso:
Přílohy:
LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY,luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota, BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA (bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)
BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE +PÁREK + KYSELÁ OKURKA.
K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.