ZŠ a MŠ Čachovice
Základní škola a mateřská škola Čachovice, příspěvková organizace

Ozdravení jídelních lístků

Na školení konaném dne 30. 1. 2015 v Praze byla všem vedoucím ŠJ znovu doporučována nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury. Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností. Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.

1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký

2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm

Do jídelníčku NEPATŘÍ:

  • UZENINY (párky, salámy), UZENÉ MASO = velký obsah soli, nekvalitní maso, koření
  • SLANINA, ŠPEK = velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ DO BEZMASÝCH POKRMŮ

U jednotlivých jídel je uveden počet, KOLIKRÁT ZA JEDEN MĚSÍC by se měl daný pokrm ve školní jídelně připravovat.

Polévky:

  • NE MASOVÉ POLÉVKY KE SLADKÝM A LUŠTĚNINOVÝM POKRMŮM
  • zeleninové 12 x
  • luštěninové 3x a více
  • masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou) 2 x
  • doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.

Maso:

  • střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové
  • Kuřecí 3 x   Ryby 2 x a více   Vepřové 4 x maximum

Přílohy:

  • Obiloviny -zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa) 7x, Knedlíky: 2x houskové 2x bramborové (s celozrnnou moukou)
  • Zelenina: DENNĚ - Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí

Vhodné kombinace

LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY,luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota, BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA (bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)

Nevhodné kombinace

BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE +PÁREK + KYSELÁ OKURKA.

K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.

Datum vložení: 30. 1. 2015 0:00
Datum poslední aktualizace: 1. 11. 2020 0:35

Školní jídelna

JÍDELNÍČEK

Úspěchy

Projekty